Beregvidéki ifjúsági sport egyesület

beregvidek-ise.net

 A magyar oldal tehnikai okok miatt jelenleg nem frissül. Az

ukrán oldalon folyamatosan frissülnek híreink!!!

BEREGFUTBALL/UA

VOLT EGY CSAPAT, A BEREGVIDÉK…

HOL VANNAK MOST EGYKORI JÁTÉKOSAI?
2007 és 2012 között Beregszászban volt egy sokak számára emlékezetes élményeket nyújtó
futballcsapat, a Beregvidék SC, amely ötéves fennállása alatt sokszor (sorozatban három
éven keresztül) „maga alá gyűrte” a megye, 2010-ben pedig egész Ukrajna amatőr labdarúgását.

57

2007-ben alakult meg

Abban az időben a város sportszerető polgárai szinte „kiéheztek” a futballra. A város labdarúgó hagyományainak felélesztésére vállalkozott Gajdos István, az akkor hivatalban lévő polgármester, később pedig csatlakozott hozzá Ihor Szviscso, a járási közigazgatás akkori elnöke. A csapat vezetőedzője akkor Tellinger Vilmos lett (Vili bácsi, sajnos, 2013-ban elhunyt), míg az ifjakat Bakancsos László trenírozta. A csapatot előbb helyi futballistákból alakították, s a 2005-ös Beregszász SC egykori játékosaira építkezett. Kapusa Kardos Zoltán volt (jelenleg a Déda játékosa), veterán védők alkották a hátvédsort: Ivan Bilak (most a Szőlős vezetőedzője), Szerhij Hecko (félévet töltött az ATO-ban, de úgy tűnik, ismét visszatér az edzői hivatáshoz), de „kipróbált” focista volt már akkor is Vadim Oniszko (most a badalói Főnix-ben játszik), Pahomov Olekszandr és Denisz (Poljana illetve Nagybégány), Vaszil Kudelko (Ungvári FC), Péter György (Nagybégány), Szalai Béla (badalói Főnix), Nagy Miklós (Nyírmada, de úgy hallani, hogy hazatér), Sznapcsák Tamás (a Főnix vezetőedzője), Makszim Pecserszkij (szintén Főnix) és mások. Akkor az alapvető célkitűzés az volt, hogy ismét felkeltsék városunkban a futball iránti érdeklődést, a labdarúgó-hagyományokat. És elég jól szerepelt a „friss” csapat – hatodik lett a megyei bajnokságban.

57 a 2008fc beregvidek

2008-ban edzőváltás volt

A következő szezont már sokkal aktívabban kezdte a csapat. Kezdődött azzal, hogy a szezonkezdeti kupaszereplés botrányosan rosszul sikerült, s ennek következményeként edzőcserére szánta el magát a klubvezetés – Nagy Róbert váltotta Tellingert, míg az ifjúságiaknál Volodimir Petrusko volt a „főnök”. Új játékosok léptek színre: Munkácsról visszatért Szerhij Gorzov és a jelenleg Ausztriában játszó Fljasko Tibor, s az új erőkkel és az új edző elképzeléseivel a csapat bronzérmes lett a megyei bajnokságban…

65 bajnoksag 2009

2009 – az arany a célkitűzés…

A bronzérem után megjött a csapat „étvágya”, s Nagy Róbert elé egyértelműen a bajnoki cím megszerzését tűzték ki a klubvezetők. Az edző újabb erősítést keresett, ennek során „találta meg” az akkor még szemtelenül fiatal, de nagyon tehetséges Jurij Csonkát, aki később meghatározó egyénisége lett a beregszászi csapatnak (a harkovi Metaliszt, beloruszi Naftanyi után most a Szőlős csapatát erősíti). Kiemelkedő képességeiről tett tanúbizonyságot az akkor nagyon fiatal Roman Ohar (játszott később a Hoverlában, most pedig a magyarországi Cigándon). De akkor még nem sikerült a Beregvidéknek elnyernie a kupát, ezért további erősítéseket igényelt a csapatépítés. Ekkor léptek be a „légiósok”, s közülük is legelsőként, s talán leginkább meghatározóként Volodimir Lukasuk, aki akkor játékmester-irányító volt, jelenleg pedig Lembergben a fiatalokat oktatja a foci-ABC-re. A korábban a ternopoli Niva játékosa után megjelent Pavlo Kotovenko (manapság szintén gyerekeket edz) is a csapatban, majd Szerhij Gordun (most játékosügynök), Ihor Kalapacs (csapat nélkül van), Szerhij Szergejev (Ruh Vinniki). Közben Kardos Zoltán is a „második” helyre szorult, mivel leigazolták Andrij Krasevszkijt, akiről nem tudni, játszik-e valahol jelenleg… Mindezek az átigazolások meg is hozták az elvárt eredményeket, mivel a csapat magabiztosan jutott fel a táblázat csúcsára.

72 .scberegvidek 2011

2010 – a legyőzhetetlenség éve

Ebben a szezonban eredetileg a kiharcolt bajnoki cím megvédése volt a cél. A Téli Kupára viszont már sikerült további, a csapatot erősítő játékosokat leigazolni, közülük is talán a legmeghatározóbbat, a korábbi ukrán válogatott Szerhij Jeszint, aki játékos pályafutása befejeztével a harkovi Heliosz főedzőjeként dolgozott az utóbbi időkben. Leigazolták közben Mihajlo Hurkát, aki a legtapasztaltabb volt a csapatban (jelenleg Lembergben ifjúsági csapatot edz). A klubba kerül Miroszlav Babják, aki most a Beregszász FC vezetőedzője, Tarasz Hamarnik, az Opir Lviv játékosedzője. De fiatalok is bekerülnek a csapatba, mint Barta Ferenc vagy Róbert Dávid (mindketten Dédában játszanak). És – eljött csapatunkat erősíteni Dmitro Szarkisz (most Poltaván futsalban focizik), aki a kijevi Putrivka ellen a továbbjutást eldöntő csodálatos kapásgólt szerezte, Volodimir Kornutyák (most Magyarországon focizik). Ők mindannyian, együtt, közösen megalapozták a Beregvidék SC szárnyalását – az aranyéremért és, az Ukrajna Amatőr Csapatainak Kupájáért. De – sikerült!

És az egész szezon sikeres volt a Beregvidék számára, mivel a Szuperkupát, a megyei bajnokságot is elhódították. De még hátra volt a talán legfontosabb – az Amatőrkupa döntője, amelyet csapatunk, a hazai 2:0 után a Szlovjánszkban elért 2:2-es döntetlennel elnyerte és elhozta Beregszászba a trófeát.

71 csapat 2011

2011-ben „elhoztuk” a Metalisztot és Markevicset – rekordszámú nézősereg elé…

Az amatőrkupa elnyerése lehetőséget biztosított csapatunknak a profik között is harcba szállni az Ukrán Kupáért, ezért Nagy Róbert újabb erősítéseket keresett, és leigazolták Vitalij Azarovot (jelenleg a kirovográdi Holovkivka edzője). Fiatalok jelentek meg: Anton Karpinec, Volodimir Homin, Tarasz Rudavec. A kupadöntőre érkezett még Bohdan Szmisko, aki azelőtt sokáig Lettországban focizott. A gárda ekkor már alapvetően az Ukrán Kupára készült. A klubvezetés nem titkolt elvárása volt ekkor már, hogy valamelyik élcsapatot „hozza” el Beregszászba. És, Nagy Róbert átgondolt taktikájának köszönhetően, a herszoni Krisztál, az ohtarkai Naftovik, a kijevi Putrivka és a már említett Szlovjanszk legyőzése után, a kupaküzdelmek egyre élesedő végkifejletébe – a legjobb 16 közé kerülés kapujába kerültünk. Jött a sorsolás, és Ombódi Gábor akkori csapatigazgató a Futball-1 csatornán élő adásban fejti ki véleményét, miszerint nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a harkovi Metalisztot fogadhatjuk, amely akkor az Európa Ligában szerepelt. Így hát nem csoda, hogy ez a mérkőzés nem akármilyen érdeklődést váltott ki. A beregszászi Barátság stadionban nemhogy ülőhely nem volt, de a pálya körül is hosszú sorokban álltak a szurkolók – mindazok, akik, több mint ötezren, jegyet váltottak arra a mérkőzésre. Miron Markevics, a harkoviak akkori edzője (jelenleg a Dnyipro edzője) arra a mérkőzésre Beregszászba nem a legjobb összeállításban hozta el csapatát, de, ismerve a mieink korábbi eredményeit, kockáztatni sem nagyon akart, így aztán láthattuk a Metaliszt „nagyjai” közül a brazil Sebastian Blancót, Jonathan Christaldót, Vitalij Borgyijant, Oleh Selajevet, Lucas Stetinát is a beregszászi Barátság stadion zöld gyepén. Mellettük olyan ifjú labdarúgókat is, akik azóta meghatározó játékosok lettek az első ligában. Mint, például, Jevhenyij Budnyik (poltavai Vorszkla), vagy Andrij Berezovcsuk és Szerhij Tkacsov (Metaliszt). Volt két kárpátaljai is a Metalisztban: Jurij Csonka és Hegedűs Róbert. Azt a meccset a Beregvidék 3:0-ra elveszítette, de a focirajongók emlékezetében még sokáig megmarad maga a tény, hogy „élőben” láthattak egy igazi európai „nagycsapatot”.

75 telikupa 2012

2012 – jött Azarov, elszálltak az eredmények

Akkor még senki sem tudta, hogy ez lesz a Beregvidék utolsó szezonja. 2012 telén Nagy Róbert bejelentette, hogy távozik a csapattól,m s a klubvezetés hamarosan nyilvánossá teszi, hogy helyét Vitalij Azarov veszi át. Így aztán Azarov játékos-edzőként veszi át a csapat irányítását, ami, végül is, értelemszerűen, megnyilvánul a gyengébb szereplésben is. A klubtól egyenként távoztak a sikereket hozó meghatározó játékosok, a helyükre érkezettek pedig nem tudták őket a megfelelő szinten pótolni. Jöttek még újak, mint Vaszil Holubickij (jelenleg boriszlavi Naftovik),  Artem Zamnyiusz, Heorhij Javorszkij, de ez a szezon már „lecsengése” volt a sikerhez szokott gárdának, s a megyei bajnokságban elért második hely sem igazán „ízlett” a szurkolóknak…

2013 telén aztán elterjedtek a Beregvidék SC megszűnéséről szóló hírek, majd azt, anyagi nehézségekre hivatkozva, a klubvezetés hivatalosan is bejelentette. Mindemellett – a Beregvidék SC – a kárpátaljai labdarúgás egy rövid, de igen sikeres, Beregszász számára nagyon jelentős történelmét jelképezi.

Városunkban jelenleg Beregszászi FC néven egy új labdarúgó klub működik, amelynek Babják Zoltán polgármester az elnöke. A csapat a múlt idényben először indult a megyei bajnokságban, ahol, a Beregvidék akkori startjához hasonlóan, a középmezőnyben végzett. Meglátjuk, hátha hasonló sikereknek lehetünk szemtanúi. Lehet, hogy egy újabb Ukrán Kupa „vár” ránk.

OLEKSZANDR SZILCSENKO

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges!
"Гості" не можуть коментувати дану новину.

Administrator:

Lőrincz Zsolt

tel: +38-95-32-41-209

email: lorinc79@gmail.com

ffz

obolok

labda

tecso foci

1044298
MaMa14
TegnapTegnap622
HétenHéten2383
HónapHónap11574
ÖsszesÖsszes1044298
Statistik created: 2019-04-18T16:47:51+01:00

 

Felh�k�p